Forma, spôsob a organizácia štúdia: denné štúdium pre absolventov základnej školy
- Základné údaje
- Dĺžka štúdia: 4 roky
- Odbor je určený: dievčatám aj chlapcom
- Podmienky prijatia: úspešné ukončenie 9. ročníka ZŠ, zdravotná spôsobilosť, vykonanie prijímacej skúšky (slovenský jazyk a literatúra, chémia)
- Spôsob ukončenia štúdia: maturitná skúška
- Doklad o vzdelaní: maturitné vysvedčenie; medzinárodný certifikát IES
- Poskytnutý stupeň vzdelania: úplné stredné odborné vzdelanie; klasifikácia stupňov vzdelania podľa ISCED-3A
Teoretické vzdelávanie bude prebiehať v škole v klasických triedach a odborných učebniach:
- Biológie a mikrobiológie
- Chémie
- Odbornej praxe,
- Cudzích jazykov
- Informatiky
- Technológie spracovania
- Spracovania mlieka
- Ekonomiky
- Účtovníctva
- Praktické vyučovanie sa uskutoční vo forme učebnej, odbornej a individuálnej praxe
v zmluvných potravinárskych firmách. Na dopravu žiakov slúži školský mikrobus.
Profil absolventa
- cieľom je vzdelávanie a výchova kvalifikovaných odborníkov pre jednotlivé odvetvia potravinárskeho priemyslu, v 1. – 3. ročníku všeobecné potravinárstvo, v 3. a 4. ročníku zameranie na spracovanie mlieka
- absolvent vie hodnotiť, kontrolovať a dohliadať na výrobu potravín
- žiak sa pripravuje na zvládnutie základných úkonov v prevádzkových a laboratórnych podmienkach
- uplatní sa pri výkone povolania technológa, majstra, laboranta, stredného manažéra
v odvetviach potravinárskeho priemyslu, ako aj v oblasti kontroly potravín, v súkromnom podnikaní. Absolvent je schopný orientovať sa v problematike potravinárskej technológie,
v problematike analýzy a hodnotenia potravín, potravinárskej legislatívy.
Vyučovacie odborné predmety
- Ekonomika
- Technológia
- Analytická chémia
- Strojníctvo
- Automatizácia
- Aplikovaná biológia
- Mikrobiológia
- Výživa a zdravie
- Kontrola hodnotenia potravín
- Podnikanie , obchod ,služby
- Tovaroznalectvo
- Hygiena a sanitácia
- Odborná prax
- Účtovníctvo
- Aplikovaná informatika
- Potravinárska legislatíva
- Pracovné uplatnenie absolventov:
- v potravinárskom priemysle
- distribúcii potravín
- v obchode , službách, laboratóriách,
- v kontrolných orgánoch – hygiena potravín
- vo výskume
- podnikaní
- Možnosti ďalšieho vzdelávania: pomaturitné VOŠ vidiecka turistika
- VŠ s prírodovedným zameraním
- Univerzita veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach
- SPU Nitra
- ďalšie vzdelávacie programy zamerané na rozšírenie kvalifikácie
Leták študijného odboru potravinárstvo