Svetový deň potravín

Dnes 16 októbra oslavujeme  svetový deň potravín a pri príležitosti založenia Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo

Milióny ľudí na celom svete si nemôžu dovoliť primerané množstvo potravín, sú vystavení potravinovej neistote a podvýžive. Dnes sa však vyrába dostatok potravín na nasýtenie všetkých

V EÚ sa každoročne vyhodí približne 88 miliónov ton potravín, čo predstavuje 173 kilogramov na osobu. Je to nielen plytvanie zdrojmi, ale prispieva to aj k zmene vzácnych zdrojov čo je napríklad voda, pôda, energia dokonca dochádza aj k zmene klímy

Potraviny sa strácajú a plytvajú v celom dodávateľskom reťazci od fariem cez spracovanie a výrobu až po obchody, reštaurácie a domácnosti. Najviac potravín v EÚ sa však vyhodí v domácnostiach

Naše činy sú naša budúcnosť. Všetci sa môžeme zapojiť k oslave Svetového dňa potravín a pokračovať počas celého roka. Každý máme svoju úlohu, aby sme zabezpečili, že nikoho nenecháme pozadu. Ukážme súcit s druhými, hovorme a zvyšujme povedomie o nespravodlivosti, podieľajme sa na iniciatívach, ktoré poskytujú podporu tým, ktorí trpia chudobou a hladom, vojnovým konfliktom či zmenou klímy. Aj potraviny, ktoré si každodenne vyberáme, môžu niečo zmeniť, vyberajme si miestne, sezónne a udržateľné potraviny, neplytvajme potravinami, šetrime energiu..

Ako zbytočne nemrhať potravinami?

  • Pre nákupom si spisujte nákupný zoznam
  • Kontrolujte dátumy a ubezpečte sa, čo presne znamenajú
  • Skladujete potraviny podľa odporúčaní výrobcu
  • Nové potraviny uložte v chladničke alebo policiach dozadu
  • Zvyšky jedál nevyhadzujte ale zužitkujte
  • Zmrazujte