Stratení v informáciách

Aj v tomto školskom roku dostali prváci možnosť zúčastniť sa besedy na tému „Stratení v informáciách“, ktorú pre stredné školy každoročne organizuje Krajská knižnica v Žiline. Tentoraz sa tejto akcie zúčastnila trieda I.K v stredu 18. 09. 2024.

Celá beseda prebiehala v nedávno zrekonštruovaných priestoroch Krajskej knižnice, ktoré svojou novotou a moderným dizajnom prispeli k príjemnej atmosfére. Interaktívnu prednášku viedla veľmi milá zamestnankyňa knižnice, ktorá dokázala žiakom pútavým a motivujúcim spôsobom priblížiť problematiku spracovania informácií. Tým, že bola beseda vedená interaktívne aj s využitím výpočtovej techniky, mali žiaci možnosť si získané poznatky a zručnosti hneď aj prakticky precvičiť, napr. si vyskúšali, ako sa vytvára rešerš, či ako si vyhľadajú knihy v knižnici podľa údajov v knižničnom katalógu.

Žiaci sa tiež dozvedeli, že v knižnici fungujú aj rôzne kluby (napr. klub fanúšikov fantastickej literatúry),  do ktorých môžu vstúpiť. Knižnica tiež ponúka rôzne doplnkové služby, napr. možnosť vytlačiť si nejakú súčiastku alebo napr. odznak na 3D tlačiarni, pričom žiaci mali možnosť vidieť, ako prebieha 3D tlač v praxi, čo niektorých veľmi zaujalo.

V priebehu besedy plnili žiaci rôzne úlohy a tí najúspešnejší dostali ako odmenu možnosť vybaviť si preukaz v knižnici na jeden rok zadarmo, čo aj využili.

Celkovo možno túto akciu hodnotiť pozitívne, nakoľko vďaka tomu, že sa beseda neniesla len v teoretickej rovine, ale žiaci mali možnosť si jednotlivé zručnosti hneď aj prakticky vyskúšať, si z nej určite odniesli do života veľa cenných poznatkov.

Mgr. Čadecká Ivana, PhD.