ODBORNÉ PREDNÁŠKY pre záhradníkov

Krása úžitkovej záhrady

Pavel Chlouba, záhradník, záhradnícky fotograf, záhradnícky publicista a nezávislý novinár, ktorý sa venuje záhradnému dizajnu, tvorbe záhrad od nápadu až po realizácii. Prijal pozvánku na prednášky pre študentov 2. a 3. záhradníctva. Témou prvej prednášky bola Krása úžitkovej záhrady, ktorá vie očariť aj svojimi kvetmi a plodmi. Táto časť záhrady nemusí byť považovaná za nevzhľadnú. V praxi ju umiestňujeme do zadných častí pozemku, aby nenarušovala harmóniu okrasnej časti.

Málo sa ale vie, ako krásne môžu vedľa seba nažívať rastliny ozdobné s jedlými. Alebo ako úžasná vie byť kuchynská záhrada doplnená kvetmi letničiek, trvaliek a cibuľovín.

Vanilka z Madagaskaru

Mediálne známy záhradník Pavel Chlouba prezentoval svoju cestu na Madagaskar. Svojou pútavou prednáškou zaujal študentova záhradníctva. Témou bola vanilka a jej pestovanie, zber, skladovanie až po dovoz do supermarketov. Vedeli ste že vanilkový struk v obchode je 2 roky starý od jeho zberu z plantáže? Vanilkový struk aby vznikol na Madagaskare je potrebné ručne opeliť, po dozretí zbierať a sušiť na slnku. Nasleduje niekoľkomesačné skladovanie v nádobách a až potom dovoz k nám spotrebiteľom.

Škaredá pravda za krásnymi kvetmi

Jedna z prvých novodobých kvetinových fariem na Slovensku, Černuška, prezetovala formu ekologického pestovania kvetín. V prednáške a následnej diskusii žiaci pochopili koľko neekologických aspektov vplýva na dovážanie kvetín zo zahraničia. Kytica kvetov , nemusí cestovať cez polovicu planéty, môže pôsobiť prirodzene a dá sa vypestovať aj u nás prírode bližším konceptom. Treba len zmeniť spôsob uvažovania pri kúpe kvetín.

Foto: www.cernuska.sk